Hem
 
  Om mig
     
   CV
     
  Verkstaden
     
  Skulpturer
  Utställningar
     
  Kurs
     
  Kontakt

 

 
Agneta Larsen   keramisk skulptur
 

  En Español     In English     

  
  
  
Foto: Kate Kalmström
 
Här i verkstaden tillbringar jag min mesta tid. Lera som material och uttrycksmedel upphör aldrig att fascinera mig. Av en klump lera kan man skapa nästan vad som helst.

 Foto: Alex DochertyJag använder mig av tre–fyra olika slags stengodsleror, d.v.s. leror som tål hög temperatur.
Allt bränns två gånger. Vid första bränningen måste godset vara absolut torrt, annars exploderar det i ugnen. Vid första bränningen är temperaturen cirka 1000 grader.

Andra bränningen är glasyrbränningen, som jag bränner högt, 1280
1300 grader. Jag blandar mina glasyrer själv. Min ugn är en gasugn, som har den fördelen att den kan bränna både i reducerande och oxiderande atmosfär. Elektriska ugnar kan bara bränna oxiderande. Både leror och glasyrer skiftar färg och ton i reducerande atmosfär, och det är vad tycker bäst om.

Foto: Alex Docherty Jag arbetar dock inte så mycket med glasyrer. Linjer, strukturer och toner i den delvis oglaserade leran spelar större roll för mig. Att fånga uttryck och rörelse är viktigast. Jag drejar inte så mycket utan arbetar mest med reliefer och skulpturer. Ofta kavlar jag in en lera ovanpå en annan, viker och böjer för att få intressanta linjer. Att öppna ugnen efter en glasyrbränning är alltid lika spännande, för man kan aldrig vara helt säker på resultatet. Det är alltid en utmaning, och man tröttnar aldrig!