Hem
 
  Om mig
     
   CV
     
  Verkstaden
     
  Skulpturer
  Utställningar
     
  Kurs
     
  Kontakt

 

 
Agneta Larsen   keramisk skulptur
 

  En Español     In English     

  
  
  
 


Om mig

 

Jag har alltid varit fascinerad av att forma i lera och bestämde mig tidigt för att arbeta med keramisk skulptur. Vid arton års ålder började jag på Slöjdföreningens Skola nuvarande HDK Högskolan för Design och Konsthantverk. .Där gick jag i fyra år på institutionen för keramik och skulptur.
  
Min första separatutställning var på galleri "Mors  Mössa" som då låg vid Botaniska Trädgården i Göteborg. Det var 1977, och Beata Sydow recenserade utställningen i Svenska Dagbladet:  "
Mötet med Agneta Larsens keramik på Galleri Mors Mössa var [ ... ] en upplevelse. Det är konstnärens första egna framträdande, och i brukgods och fria bilder på väggen och i tredimensionell form visar hon former av ovanlig poetisk och formell skärpa. Det är sällan man ser en keramiker så påtagligt behärska bildskapandet så att samverkan mellan material och bild ger en så fin helhet."

Uggla ur mörkret
Efter den recensionen fick jag erbjudande om att ställa ut på Galleri Doktor Glas i Stockholm, som då var landets främsta galleri. Sedan följde separatutställning på Röhsska Konstindustrimuseet i Göteborg och under årens lopp på en mängd gallerier och konsthallar i Sverige.
  
Sedan år 1990 är jag bosatt i södra Spanien, strax utanför en liten spansk by som heter Casares och är känd för sitt pittoreska läge på en bergstopp. Landskapets skönhet "inspirerar " skaparkraften.
  
Det är främst djuren runt omkring som jag avbildar på mitt sätt. Även den klassiska Medelhavskonsten inspirerar. Mina kvinnoansikten kan hänföras till Grekland, Egypten eller den bysantinska eran.
  
Istället för mosaik, som bysantinska och romerska konstnärer använde sig av, har jag använt porslinsskärvor i en del av mina reliefer. Många av skärvorna är hittade i vattnet utanför släkthuset i Göteborgs skärgård.

Välkommen att läsa en tidningsartikel om mig.